Even mee-filosoferen…

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=&ved=2ahUKEwi1o9DYmrPsAhUHxYUKHTL_AtkQFjAAegQIChAC&url=https%3A%2F%2Fwww.telegraaf.nl%2Fnieuws%2F2059274424%2Fleidse-filosoof-over-coronacrisis-we-gaan-bijna-naar-een-noodtoestand&usg=AOvVaw3kM0nU53bKHabtHFgrku97

Goh…we hadden coronaziekenhuizen moeten bouwen in de afgelopen zomer. Wat jammer dat deze filosoof niet meteen ook even een panklare, structurele oplossing biedt voor het gebrek aan zorgpersoneel. Ik ben zeer benieuwd naar zijn verdere uitwerking van dit plan. Wat jammer dat daar niet op is doorgevraagd.

‘Jongeren kunnen niet meer sporten?’ Waar komt die onzin vandaan? In Nederland kunnen ze nog steeds sporten hoor, alleen of met z’n tweeën (tennis) of met z’n vieren (bijvoorbeeld joggen) De competities liggen wel stil, ja dat klopt. Dat is gewoon verstandig toch?
Offers?? Misschien hadden velen van hen zich beter eerst drie keer achter hun oren kunnen krabben voor ze de adviezen aan hun laars lapten? Dan was het misschien nu niet nodig geweest de regels verder aan te scherpen.
Dat de horeca nu tijdelijk weer dicht gaat komt doordat het virus zich te snel verspreid. En dát komt doordat veel mensen – jongeren met name- zich niet aan de adviezen houden. Deze nieuwe maatregelen hadden inderdaad vast te voorkomen geweest ja, maar zijn blijkbaar helaas nu nodig om ervoor te zorgen dat het zorgpersoneel voor iedereen die zorg nodig heeft te kunnen blijven zorgen. (Over offers gesproken!)

Vrijheid voor jongeren?
Jongeren komen dan toch eerder in aanraking met het virus en nemen dat weer mee naar anderen, die er misschien wél letterlijk doodziek van worden en in het ziekenhuis of een kistje belanden? Jammer dat hij daar ook weer geen oplossing voor biedt. Wil hij ze soms allemaal op een eiland zetten?

🤔 …en wat voor verhaal zou de overheid volgens meneer de filosoof precies moeten formuleren zodat de voetbalsupporters zich ‘daarin’ kunnen herkennen? Waarin precies? Ik ben erg benieuwd!

‘Als eenmaal blijkt dat we het virus er niet onder kunnen krijgen…’
Kan deze filosoof soms in de toekomst kijken? Volgens mij wordt er wereldwijd keihard gewerkt aan nieuwe vaccins, aan apps, aan nieuwe technieken voor luchtverversing, aan weet ik veel wat allemaal.

‘Geen perspectief?’ Hopelijk is er binnen twee jaar voor iedereen een vaccin.

Groepsimmuniteit? inmiddels zijn er al 26 mensen voor de tweede keer ziek geworden door dit virus. Jammer dat dit helemaal niet ter sprake is gekomen in het interview.

Zijn grootste zorg is onrust😳?
Nou….Mijn grootste zorg wordt inmiddels veroorzaakt door mensen die alleen maar verdeeldheid zaaien door het doen van ongefundeerde uitspraken, het strooien van onrealistische plannen en het delen van complottheorieën!

Er zou al heel wat gewonnen zijn als we dáár eens mee ophielden en
allemaal de Corona app zouden downloaden, onze mondkapjes zouden dragen, afstand zouden bewaren en onze handen zouden ontsmetten!

🙄🙄🙄O jee…nu denken sommige mensen vast weer dat ik ook in het complot zit🤣🤣🤣

34 gedachtes over “Even mee-filosoferen…

 1. Helemaal mee eens! Hoezo offers brengen?
  Veel jeugd heeft uit eigen beweging nog weinig gedaan om het virus onder controle te krijgen. Tja dan moet het, hoe flauw ook, worden opgelegd. Offers zijn gebracht door mensen in verpleeghuizen die weken alleen hebben gezeten. Offers zijn gebracht door zorgmedewerkers die hun vrije tijd/ vakanties hebben opgeofferd om te zorgen. Offers zijn gebracht door mensen wiens belangrijke operatie is uitgesteld. Offers zijn gebracht door ondernemers die hun zaak kapot zien gaan. Het niet meer in competitieverband kunnen spelen of met grote groepen feest vieren is geen offer, slechts een kleine aanpassing om grotere offers van anderen te voorkomen. Als je dat een offer noemt heb je niet in de gaten wat er in de wereld speelt en heb je vooral oog voor eigen belang. Dat is nu juist waardoor we het virus er niet onder krijgen.

  Geliked door 2 people

   • Het is me wat heden ten dage. Beter niet meer luisteren naar nieuws en aanverwanten en meningen. Maar mag ik ook een kanttekening maken naar de essentie van je logje en vooral de reactie van Irma? Toch altijd opletten met polarisering. Daar doen we ondertussen met zijn allen aan. Want het is met de “jeugd” zoals met de volwassenen. Sommigen brengen offers en anderen brengen er geen. En het is van alle tijden dat de jeugd niet uit eigen beweging de regeltjes genereert en zichzelf oplegt.
    Moest ik jong zijn dan zou geen sport in competitie/groepsverband of het niet met vrienden kunnen samenzijn weld egelijk een groot offer zijn. Onze dochter (17,5jaar oud) volgt de regels al de ganse tijd, maar ik verzeker je dat die mentaal zware offers brengt. Net als veel anderen.

    Geliked door 1 persoon

    • Had iedereen maar net als je dochter de regels opgevolgd hé?! Dat het vervelend voor de jongeren is, en ontzettend balen dat begrijp ik hoor. Dat het lastig en moeilijk is voor jongeren dat begrijp ik ook. Deze regels zijn nu vastgesteld voor vier weken. Het is niet voor de rest van ons leven.

     Waar een deur sluit opent er meestal een andere. Wie weet komen mensen hierdoor in aanraking met nieuwe interesses? Is er tijd voor bezinning? Een goed boek? Kleien?

     Over de herontdekking van eigen creativiteit stond helaas ook niets in het stuk. Terwijl deze periode ons -naast verdriet en ellende- ook zoveel goeds zou kunnen bieden.

     Like

 2. Hier wordt dat allemaal goed opgevolgd. En ja spijtig zijn er die niet het gezond verstand gebruiken en het virus doorgeven zodat hier de ziekenhuizen weer goed vol komen te liggen. En het weer zover gekomen is dat niet dringende gevallen opzij geschoven wordt.

  Aum Shanthi

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik probeer het echt, nog steeds, respect op te brengen voor een ieders mening, me te verplaatsen in andere zienswijze, het te snappen en te bevatten, oog te hebben voor etc. etc… en inmiddels luister en lees ik niet meer het ongefundeerd roeptoeteren van menig medelander, zonder dat diegene ook maar 1 seconde meedenkt en vooral wil bijdragen aan een oplossing… is het dan niet voor jezelf, doe het dan voor de ander hè… en kijk eens naar wat er nog wél kan (zonder af te doen overigens aan het feit dat de hele situatie meer dan klote is, laat ik dat voorop stellen) maar goed, wie ben ik 🙂

  Geliked door 1 persoon

 4. China aanschouwt het Westerse geklungel en schudt meewarig het hoofd. Ginds is covid-19 zo goed als van de baan. Totale lockdown bij elke nieuwe golf, luidt het. En gelijk hebben ze!
  Edoch hier kan dat niet. Geld primeert op gezondheid, mevrouw!

  Geliked door 1 persoon

  • Steeds weer opnieuw een goede balans proberen te vinden. Wat ik persoonlijk jammer vind is dat de maatregelen die geen negatief effect hebben op de economie en slechts een klein beetje moeite kosten niet ten volle worden benut. Waarom bijvoorbeeld geen temperatuur meting bij de ingang van ieder restaurant, iedere winkel -zoals in Rome-
   Het onderschept niet alles, maar draagt toch ook weer bij.

   Verder vond ik het nogal risicovol dat de treinen van Amsterdam richting Uitgeest regelmatig zo vol zat dat de mensen in het gangpad moesten staan. Dit terwijl de eerste klas coupé nog nagenoeg leeg was. ‘Tja..regels. Vraag dat maar aan mijn baas mevrouw!’

   Like

 5. Zucht…. ik lees domweg niet meer dit soort ellende, volg het ook niet op TV , doe zelf braaf m’n best om afstand te houden én blijf m’n hersens gebruiken, dat is soms bést zwaar omdat ik al 4 jaar zeer beperkt was in mijn doen en laten en na de crematie van Henk ook een troostende arm om me heen zeer gemist heb. Gelukkig zijn “mijn jongelui”, de kleinkinderen wél goed bezig al werken ze wel in beroepen waarin ze met mensen om moéten gaan. Ik maak me niet druk om wat anderen doen, let er alleen op dat ik zélf veilig bezig ben. Aan al dat andere kan ik tóch niets veranderen.

  Like

 6. Je bent gewoon realistisch, Narda, waren er maar meer zo!
  IN tegenstelling tot wat Shivatje zegt worden de regels niet algemeen gevolgd in België. Velen doen het, maar een grote groep mensen veegt er letterlijk hun kont aan. Vinden het leuk om te gaan betogen zonder mondkapje, om kotfeestjes te geven met veel te veel volk,… Het maakt een mens moedeloos!

  Like

 7. Vond je terug op mijn oude weblog, die is eigenlijk vol, dus ik heb al een poosje een nieuwe. https://verhalenengedichtenvantrudydenherder.com/2020/10/16/denken-aan/

  We leven in een rare tijd, ik ben daadwerkelijk mensen verloren aan Covid-19 en heb het in april zelf gehad, ik werkte met leerling verpleegkundigen, die op de afdelingen van de ouderen werkten, of ik het van hen kreeg, ik weet het niet, maar ben doodziek geweest en ben er nog niet. Ik wilde niet naar het ziekenhuis, ik zei tegen mijn kinderen, als je ziet dat ik stik is het vroeg genoeg, maar ik wil niet beademd worden, mijn plekje voor een jonger iemand en ik wist zeker dat ik niet uit een beademing zou komen, of een kasplantje zou worden. Maar gered op eigen kracht, met verlies van veel, maar ik weet een ding, ik hield me toen al goed aan de maatregelen en nu ook. En ik zou niet in de schoenen willen staan van de mensen die nu beslissingen moeten nemen, ik zou niet meer slapen. Voor de jeugd en de alleroudste vind ik het een ramp, vooral die ouderen die niemand meer zien, die van niemand meer afscheid konden/kunnen nemen, schurend verdriet. Ik ken mensen met kanker, die nu leven op een eiland, niemand meer zien, terwijl je als je terminaal bent, juist nog zoveel mensen wilt zien en omhelzen.

  Hartelijke groet,

  Trudy.

  Like

 8. Ik kan het artikel niet lezen, krijg een pop up dat ik moet betalen.
  Hier, dragen we mondkapjes, ik draag zelfs speciale handschoentjes en meestal ben ik net onder de douche vandaan als ik de boodschappen ga doen, ik doe ze alleen, Liefste ook waar hij eventueel heen moet. Verder zijn we thuis en handen wassen? Dankzij mijn oude werk uit het verleden oa ook supermarkt werk, en magazijn werk, was ik mijn handen altijd al als ik thuis kom, niets zo smerig als een supermarkt of een magazijn. Tijdens koken? Ik doe niet anders dan mijn handen wassen telkens tussendoor, met vlees draag ik al tijden, jaren dus, handschoentjes ook, als is het zodat ik daarna niet telkens mijn ringen hoef te zoeken of mijn nagels hoef te ontsmetten.

  En nog steeds, staan ze in mijn nek te hijgen in de supermarkt, alsof ze denken, oh zij draagt wel een mondkapje, dus kan ik direct aansluiten of zo, vaak gebruik ik de kar als afstand tussen mij en diegene achter mij.

  X

  Geliked door 1 persoon

 9. Wat een heerlijk blog en zo ontzettend waar! Covid19 is een vreselijk virus maar er lijkt een ding ergers en dat is paranoia en achterdocht. Mijn jongste zoon is afgestudeerd bewegingsagoog, voetbalt op een redelijk niveau. Van de een op het ander moment lag de competitie stil, werd er niet meer getraind. Hij ging echter niet minder sporten. Thuis een trainingsbankje, halters dynabanden en verder elke dag een duurloop of een interval training in het bos. De competitie was net weer begonnen en ook nu ligt ‘ie weer stil. Er is geen seconde minder gesport. Mijn dochter is fittnesinstructeur en personaltrainer. Al haar werkzaamheden liepen door. De laptop op de tuintafel en vanuit de tuin gaf zijbootcamps online. Iedereen in zijn of haar eigen tuin. Er werd niet minder gesport. Een beetje buiten de kaders denken …..

  Geliked door 1 persoon

 10. Pingback: Even mee-filosoferen… | Sport, niet altijd leuk!

 11. Danse macabre

  misschien zit het enorme probleem in het onzichtbare gevaar
  we zien wél het ruisen van het riet
  doch de levensbedreigende vijand niet
  velen die blijven dansen zullen we nooit zien met grijze haar

  Geloof me vrij wanneer ik zeg, hopelijk vergis ik mij.
  Lenjef

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s