De ontwikkelingen binnen The Voice maakte deze week veel emoties bij me los. Er zijn inmiddels 7 jaren verstreken sinds ik dit blog publiceerde : Wijoverdrijvenniet

Zeven jaar plus gewoon ook weer een bonus ‘ervaring’ verder:

‘Wacht even Narda dan ga ik gelijk met je mee naar boven’

Gewoon iemand die je kent. Natuurlijk houd je de lift deuren open en wacht je gewoon even.

Want: gewoon een situatie waarin je totaal nog geen idee hebt dat hij een paar seconden later gewoon je borsten vast grijpt. Pats boem beide handen erop! Zagen jullie die aankomen?

Nou ik niet!

En de maanden daarna ben ik weer zoet geweest om het -tussen de driedubbele rouw en de verwerking van mijn scheiding door- ‘een plekje’ te geven.

Aangifte?

Nee, aangifte had ik niet gedaan.

Ik had al genoeg aan mijn hoofd.

Het zou toch mijn woord tegen het zijne zijn.

Ik had geen zin om het weer op te moeten rakelen. Geen zin in het oproepen van die gevoelens. Geen zin in vragen als:

Hadden jullie gedronken?’

‘Hoe reageerde je toen?’

‘Wat had je aan?’

‘Waarom ben je niet direct…?’

Je-je-je!

Hij had het gedaan. Niet ik!

Op gegeven moment zit je jezelf verdomme nog wijs te maken dat het ‘gewoon een totaal mislukte versierpoging’ was… Echt!!

Deze week kwam het allemaal weer terug.De angst. Woede. De beelden van de twee mannen die toekeken naast het met hun armen over elkaar, de spullen bovenop zijn kledingkast waar ik maar staarde. Italië..

Alles kwam terug..

Inclusief de gevoelens die daarbij horen. Schuldgevoelens, schaamte. En de stress, zenuwen en de gevoelens van vernedering doordat je niet of maar half wordt geloofd. ‘Nou ja… ik kan het me gewoon echt niet voorstellen van hem.’ Het gewoon niet willen weten van mensen. ‘Probeer het maar snel te vergeten’. -Doen wij ook-

En, weet je wat?

Zolang jij niet bewezen hebt dat hij dit heeft gedaan door een aanklacht in te dienen dan zullen wij hem zoals altijd benaderen’.

Dat begrijp je toch?

Wel zo eerlijk naar de vermeende dader toe..

Toch?’

Gewoon doorroeien dus!

Net als de keer toen ik echt verkracht was op mijn twintigste en op de grond op m’n knieën zat te snikken met mijn hoofd op mijn moeders schoot..‘Zeg maar niets tegen je vader want die wordt woest!’ En:’ probeer maar lekker te slapen, je moet zo alweer naar je werk’.

Ik neem het haar niet kwalijk. Ze bedoelde het goed. Andere tijden, ik was toen twintig.

Maar goed, ik ben inmiddels 54 jaar en gehard, ik schrijf het nu hier van me af en ga straks weer over tot de orde van de dag. Dat kan ik inmiddels.

De meisjes die het is overkomen bij the Voice waren jong. En ik weet wat het met ze doet, en weet dat ze het nooit meer zullen kunnen vergeten. Het is toch vreselijk hoe weinig er nog steeds van wordt begrepen door sommige mannen. John de Mol heeft ook iets goeds teweeg gebracht denk ik, en dan bedoel ik dat zijn reacties op zijn optreden uiteindelijk misschien voor meer begrip heeft gezorgd bij sommige mannen, iig het gesprek op gang heeft gebracht.

#Victimblaming. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Dat ik dat woord en met name de betekenis nu wel ken doet me heel erg goed. Waarom nu pas?

Het lag niet aan mij.

Nooit.

Geen enkele keer.

En ook niet aan de meisjes van the Voice, en ook niet aan jou:

Punt.

25 reacties op “Het lag niet aan mij..”

  1. Helena Linneweever Avatar
    Helena Linneweever

    Ik zie je blog oplichten en kan niet anders dan hem lezen, ook al wil ik het eigenlijk niet. Iedere regel voel ik in mijn maag. Misschien wel omdat ook ik weet hoe lang het duurt voordat je volmonding kunt zeggen (en herhalen) tegen jezelf: het lag NIET aan mij, het was NIET mijn schuld… en weer doorgaan. En inderdaad Narda, gelukkig kunnen wij dat… inmiddels…
    Dank je wel voor het delen en hele dikke knuffel.

    Geliked door 1 persoon

    1. Beaunino Avatar

      Een hele dikke knuffel terug!

      Like

  2. Soof Avatar

    Wat heftig voor je, ik begrijp dat de afgelopen week dit alles weer in alle hevigheid naar boven haalt. Er is nooit een reden dat wie dan ook ongevraagd aan je zit. Nu niet en toen ook niet. 💝

    Geliked door 1 persoon

    1. Beaunino Avatar

      Nee inderdaad. Des te ouder je wordt, des te meer je meemaakt. Gelukkig is het tov 35, 40 jaar terug al heel wat verbeterd wat victim-blaming betreft, maar het gebeurd helaas nog steeds.

      Geliked door 1 persoon

  3. Koen Avatar

    Ik heb met veel ‘emotie’ je stukje gelezen. Dapper van je en zeer goed dat je het zo opneemt voor de meisjes en andere slachtoffers van aanranding, handtastelijkheid enzovoort. Al die mannen zijn (waren) FOUT.
    Ik voel me bijna gegeneerd om als man hierop te reageren want ik sta ogenschijnlijk aan de ‘verkeerde’ kant. Ik vind dus ook dat mannen zich fel moeten uitspreken tegen dit verwerpelijke gedrag van al die macho (sterren).

    Geliked door 1 persoon

    1. Beaunino Avatar

      Gelukkig is het maar een klein deel van de mannen hoor. Helaas zijn dat er ook nog evengoed genoeg om zoveel leed te veroorzaken. De meeste mannen gedragen zich gelukkig gewoon normaal. Doe je goed, last je horen!

      Like

  4. Thomas Pannenkoek Avatar

    Daarnet heb ik je ‘oude’ stukje nog eens herlezen, daarna dit van vandaag. Het is duidelijk dat na al die jaren dezelfde woede is blijven hangen, dezelfde angst overheerst. Het trauma blijft hangen voor de rest van jullie leven. Mannen die vrouwen/meisjes dit aandoen zijn zieke beesten en verdienen gestraft te worden voor hun gedrag (waarvan velen niet eens beseffen dat ze verkeerd zijn). Zo’n feiten moeten méér het daglicht zien, vrouwen/meisjes die het overkomt moeten meer gehoord worden en begeleid door de juiste mensen.

    Like

    1. Beaunino Avatar

      En het zijn er zoveel..:(

      Like

  5. tinyblogt Avatar

    Ook ik heb afgelopen dagen herhaaldelijk met mijn ogen gerold, kwaad op het kussen geslaan en proberen uit te leggen aan mijn lief waarom ik me zo kwaad maakte. Ook ik kende recentelijk een soortgelijke ervaring, al was het niet zo erg (maar kijk: ik bagatelliseer het alweer) en bedenk me dan: Daar moet je dan 54 voor geworden zijn… om nog steeds te bevriezen als reactie.

    Like

    1. Beaunino Avatar

      Ja stom hè, dat je dan gaat bagataliseren..gelukkig zie je dat ook zelf (als je 54 bent)
      Het is me wat allemaal..

      Geliked door 1 persoon

  6. rietepietz Avatar

    En toch vind ik wat er op het moment gebeurt te ongenuanceerd, Niet álle mannen zijn viezeriken en niet álle vrouwen zijn Heiligen. Als ik eerlijk ben volg ik het allemaal niet zo, maar ik weet natuurlijk dát het voorkomt. Niet uit eigen ervaring gelukkig al heb ik altijd tussen mannen gewerkt. De enige die me in de vriendenkring ooit te na kwam heeft dat met een bijna afgebeten toch moeten bekopen( ja ik verdrijf een beetje) Wat het zo moeilijk te bestrijden maakt is dat dat soort mannen, net als pesters, feilloos aanvoelen wie ze tot hun slachtoffer kunnen maken. Dan helpt het niet om alle mannen aan te vallen zoals nu gebeurt.Ik verwacht hier gewoon niets goed van. de goede mannen zijn al goed, de verkeerde voelen zich niet aangesproken.

    Like

    1. Beaunino Avatar

      Ik hoop er het beste van, en idd zijn de ‘goede’ zeer ruim in de meerderheid gelukkig.

      Like

      1. rietepietz Avatar

        En vooral in die branche zijn er heus ook dames die bijbedoelingen hebben en als die mislukken de vermoorde onschuld uithangen. Ook die zullen in de minderheid zijn maar toch, dat het nooit haar schuld is gaat me iets te ver.

        Like

        1. Beaunino Avatar

          Ja, die zullen er ook zeker zijn. Maar ook sterk in de minderheid gelukkig. Ik kies ervoor om ervan uit dat dat niet zo is, omdat ik weet hoe naar het is als je niet / half wordt geloofd.

          Like

          1. rietepietz Avatar

            Zie je waar het scheef gaat….dat geldt immers ook voor die paar mannen die wél te goeder trouw zijn en niet geloofd worden.

            Like

          2. Beaunino Avatar

            Van ong. 5% van de aangiften wordt door politie gedacht dat het een valse aangifte betreft. Zolang er geen wraak in het spel kan zijn of een schadeclaim ga ik ervan uit dat de vrouw niet voor haar lol een aangifte doet of een man zomaar beschuldigd. Zeker niet als zij geen band met hem heeft. Waarom zou zij dit doen, om welke reden?

            Like

          3. marieclaire Avatar

            Er zijn er die het om de aandacht gaat.

            Like

          4. Beaunino Avatar

            Vast. Maar 95% niet!

            Geliked door 1 persoon

          5. rietepietz Avatar

            Nee dat is logisch, áls ze zoiets doen is dat vrijwel zeker een ( voor haar terechte) wraakactie. Soms na een mislukte uitlokking die voordeel had moeten brengen.

            Geliked door 1 persoon

          6. Beaunino Avatar

            Ja, er moet dan idd een voordeel aan zitten..

            Like

  7. MyriamC Avatar

    Wat heb je veel nare dingen meegemaakt. En ik lees dat ook bij andere bloggers.
    Gelukkig heb ik zelf alleen maar goede ervaringen met mannen. Net zoals Riet heb ik ook altijd met mannen gewerkt, maar er is nooit een onvertogen woord gevallen, geen insinuaties, niks.

    Geliked door 1 persoon

    1. Beaunino Avatar

      Gelukkig heb ik met de meeste mannen gewoon ook goede ervaringen. Het zijn de rotte appels.

      Geliked door 1 persoon

      1. MyriamC Avatar

        En die vind je in elke laag van de bevolking.

        Like

  8. Menck Avatar

    Sommige mannen zouden ze hun kloten moeten afsnijden met een bot mes. Sterkte, meid.

    Geliked door 1 persoon

  9. Affodil Avatar
    Affodil

    Het slijt, tot de wonde weer helemaal opengescheurd wordt, he? Aan mij lag het ook niet …

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie