Het lag niet aan mij..

De ontwikkelingen binnen The Voice maakte deze week veel emoties bij me los. Er zijn inmiddels 7 jaren verstreken sinds ik dit blog publiceerde : Wijoverdrijvenniet

Zeven jaar plus gewoon ook weer een bonus ‘ervaring’ verder:

‘Wacht even Narda dan ga ik gelijk met je mee naar boven’

Gewoon iemand die je kent. Natuurlijk houd je de lift deuren open en wacht je gewoon even.

Want: gewoon een situatie waarin je totaal nog geen idee hebt dat hij een paar seconden later gewoon je borsten vast grijpt. Pats boem beide handen erop! Zagen jullie die aankomen?

Nou ik niet!

En de maanden daarna ben ik weer zoet geweest om het -tussen de driedubbele rouw en de verwerking van mijn scheiding door- ‘een plekje’ te geven.

Aangifte?

Nee, aangifte had ik niet gedaan.

Ik had al genoeg aan mijn hoofd.

Het zou toch mijn woord tegen het zijne zijn.

Ik had geen zin om het weer op te moeten rakelen. Geen zin in het oproepen van die gevoelens. Geen zin in vragen als:

Hadden jullie gedronken?’

‘Hoe reageerde je toen?’

‘Wat had je aan?’

‘Waarom ben je niet direct…?’

Je-je-je!

Hij had het gedaan. Niet ik!

Op gegeven moment zit je jezelf verdomme nog wijs te maken dat het ‘gewoon een totaal mislukte versierpoging’ was… Echt!!

Deze week kwam het allemaal weer terug.De angst. Woede. De beelden van de twee mannen die toekeken naast het met hun armen over elkaar, de spullen bovenop zijn kledingkast waar ik maar staarde. Italië..

Alles kwam terug..

Inclusief de gevoelens die daarbij horen. Schuldgevoelens, schaamte. En de stress, zenuwen en de gevoelens van vernedering doordat je niet of maar half wordt geloofd. ‘Nou ja… ik kan het me gewoon echt niet voorstellen van hem.’ Het gewoon niet willen weten van mensen. ‘Probeer het maar snel te vergeten’. -Doen wij ook-

En, weet je wat?

Zolang jij niet bewezen hebt dat hij dit heeft gedaan door een aanklacht in te dienen dan zullen wij hem zoals altijd benaderen’.

Dat begrijp je toch?

Wel zo eerlijk naar de vermeende dader toe..

Toch?’

Gewoon doorroeien dus!

Net als de keer toen ik echt verkracht was op mijn twintigste en op de grond op m’n knieën zat te snikken met mijn hoofd op mijn moeders schoot..‘Zeg maar niets tegen je vader want die wordt woest!’ En:’ probeer maar lekker te slapen, je moet zo alweer naar je werk’.

Ik neem het haar niet kwalijk. Ze bedoelde het goed. Andere tijden, ik was toen twintig.

Maar goed, ik ben inmiddels 54 jaar en gehard, ik schrijf het nu hier van me af en ga straks weer over tot de orde van de dag. Dat kan ik inmiddels.

De meisjes die het is overkomen bij the Voice waren jong. En ik weet wat het met ze doet, en weet dat ze het nooit meer zullen kunnen vergeten. Het is toch vreselijk hoe weinig er nog steeds van wordt begrepen door sommige mannen. John de Mol heeft ook iets goeds teweeg gebracht denk ik, en dan bedoel ik dat zijn reacties op zijn optreden uiteindelijk misschien voor meer begrip heeft gezorgd bij sommige mannen, iig het gesprek op gang heeft gebracht.

#Victimblaming. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord. Dat ik dat woord en met name de betekenis nu wel ken doet me heel erg goed. Waarom nu pas?

Het lag niet aan mij.

Nooit.

Geen enkele keer.

En ook niet aan de meisjes van the Voice, en ook niet aan jou:

Punt.

25 gedachtes over “Het lag niet aan mij..

 1. Ik zie je blog oplichten en kan niet anders dan hem lezen, ook al wil ik het eigenlijk niet. Iedere regel voel ik in mijn maag. Misschien wel omdat ook ik weet hoe lang het duurt voordat je volmonding kunt zeggen (en herhalen) tegen jezelf: het lag NIET aan mij, het was NIET mijn schuld… en weer doorgaan. En inderdaad Narda, gelukkig kunnen wij dat… inmiddels…
  Dank je wel voor het delen en hele dikke knuffel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb met veel ‘emotie’ je stukje gelezen. Dapper van je en zeer goed dat je het zo opneemt voor de meisjes en andere slachtoffers van aanranding, handtastelijkheid enzovoort. Al die mannen zijn (waren) FOUT.
  Ik voel me bijna gegeneerd om als man hierop te reageren want ik sta ogenschijnlijk aan de ‘verkeerde’ kant. Ik vind dus ook dat mannen zich fel moeten uitspreken tegen dit verwerpelijke gedrag van al die macho (sterren).

  Geliked door 1 persoon

  • Gelukkig is het maar een klein deel van de mannen hoor. Helaas zijn dat er ook nog evengoed genoeg om zoveel leed te veroorzaken. De meeste mannen gedragen zich gelukkig gewoon normaal. Doe je goed, last je horen!

   Like

 3. Daarnet heb ik je ‘oude’ stukje nog eens herlezen, daarna dit van vandaag. Het is duidelijk dat na al die jaren dezelfde woede is blijven hangen, dezelfde angst overheerst. Het trauma blijft hangen voor de rest van jullie leven. Mannen die vrouwen/meisjes dit aandoen zijn zieke beesten en verdienen gestraft te worden voor hun gedrag (waarvan velen niet eens beseffen dat ze verkeerd zijn). Zo’n feiten moeten méér het daglicht zien, vrouwen/meisjes die het overkomt moeten meer gehoord worden en begeleid door de juiste mensen.

  Like

 4. Ook ik heb afgelopen dagen herhaaldelijk met mijn ogen gerold, kwaad op het kussen geslaan en proberen uit te leggen aan mijn lief waarom ik me zo kwaad maakte. Ook ik kende recentelijk een soortgelijke ervaring, al was het niet zo erg (maar kijk: ik bagatelliseer het alweer) en bedenk me dan: Daar moet je dan 54 voor geworden zijn… om nog steeds te bevriezen als reactie.

  Like

 5. En toch vind ik wat er op het moment gebeurt te ongenuanceerd, Niet álle mannen zijn viezeriken en niet álle vrouwen zijn Heiligen. Als ik eerlijk ben volg ik het allemaal niet zo, maar ik weet natuurlijk dát het voorkomt. Niet uit eigen ervaring gelukkig al heb ik altijd tussen mannen gewerkt. De enige die me in de vriendenkring ooit te na kwam heeft dat met een bijna afgebeten toch moeten bekopen( ja ik verdrijf een beetje) Wat het zo moeilijk te bestrijden maakt is dat dat soort mannen, net als pesters, feilloos aanvoelen wie ze tot hun slachtoffer kunnen maken. Dan helpt het niet om alle mannen aan te vallen zoals nu gebeurt.Ik verwacht hier gewoon niets goed van. de goede mannen zijn al goed, de verkeerde voelen zich niet aangesproken.

  Like

 6. Wat heb je veel nare dingen meegemaakt. En ik lees dat ook bij andere bloggers.
  Gelukkig heb ik zelf alleen maar goede ervaringen met mannen. Net zoals Riet heb ik ook altijd met mannen gewerkt, maar er is nooit een onvertogen woord gevallen, geen insinuaties, niks.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s