Schipbreuk


Zo denk je eindelijk na een paar jaar in rustig vaarwater te zitten en zo vind je jezelf terug op een zinkend schip midden op zee in een zware storm terwijl de inktzwarte, kille nacht je tot in de botten verkleumt en je al de zogenaamde zekerheden in je leven als water door je vingers voelt glijden. Geen ster, geen maan, geen land in zicht, wat kun je anders doen dan je krachten te sparen en je over te geven aan de deining van de hoge golven tot de zon weer op zal komen?
-De zon komt altijd op-

Rem en ik hebben een paar weken geleden besloten te gaan scheiden. Nu hoor ik u bijna denken:
'Maar jullie hadden het toch zo fijn en gezellig samen?
Zijn al die Heppie-de-Peppie blogjes dan uit je grote duim gezogen Narda??'

Nee. Zeker niet. Alles wat u gelezen heeft is waar: We hebben het gezellig. We houden van elkaar. En ja, ik ben trots op Rem over de wijze hoe hij zijn eigen carrièrepaadje volgt. Hij is mijn beste maatje.
'Maar wat dàn Narda?'

Ik zal het proberen uit te leggen:
Ik denk dat we door alle ellende van de afgelopen jaren meer partners /collega's zijn geweest dan geliefden. Alles stond hier bijna in het teken van zorgen voor, beslissingen nemen over, regelen, verdriet.
Het is gewoon niet te bevatten wat we samen hebben moeten doen, en wat voor werk we samen hebben verzet.

En opeens, als de storm dan eindelijk is gaan liggen besef je dat je geen geliefden meer bent, ondanks het houden van.
Ja, ik weet ook wel dat dat bij 9 van de 10 relaties zo is, en dat op zich hoeft nog niet direct tot een scheiding te leiden alleen zijn er tijdens ons huwelijk dingen voorgevallen die gewoon níet binnen een goed huwelijk thuis horen. (En nee: ik heb geen ander en Rem heeft geen ander, en daar wil ik het op mijn blog verder bij laten)

Over de nare dingen die binnen ons huwelijk gebeurd zijn tussen ons heb niet geschreven nee. En nee, ik ben ook niet van plan om dat te gaan doen want een van de normen en waarden van dit blog is dat ik nooit iemand moedwillig zal schaden met mijn woorden.
Niet een ander, maar ook niet mezelf. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat ik slechts 80% vertelde, en de overige 20% voor ons zelf hield.

Misschien hadden we al eerder uit elkaar geweest als er geen wereldwijde crisis was geweest, en/of als we een huwelijk hadden zonder alle narigheid van de afgelopen jaren, ik weet het niet. Misschien komt het ook wel doordat ik echt geloofde in het bestaan van de Enige 'Ware Liefde'.
Als je denkt dat je die echt gevonden hebt, hoe moeilijk is het dan om jezelf toe te geven dat je je vergist hebt? Hoe groot is dan de teleurstelling?

Inmiddels geloof ik niet meer in de ware liefde. Ik geloof er wel in dat de juiste mens op de juiste plaats en op het juiste tijdstip in je leven komt:
'Als de leerling klaar is verschijnt de meester'.

Dàt. Daar geloof ik in.
En in de zon😎

Het spijt me heel erg als sommige mensen het naar vinden om dit nieuws op mijn blog te moeten lezen. Ik bereik hiermee wel alle mensen die in mij geïnteresseerd zijn in 1 keer.

Hoewel we dus zeker gaan scheiden gaan we eerst heel goed bekijken hoe we er samen (financieel) zo goed mogelijk uit kunnen komen.
Voorlopig wonen we dus nog even samen in ons huis, eten we samen en kijken we samen tv.

Kyl heeft besloten komend jaar te gaan werken ipv naar Inholland te gaan. Ik krijg hem niet meer van dat plan af. Laten we het komend jaar dan maar gebruiken om samen een nieuwe start te maken.
Ik moet er wel voor zorgen dat hij het kind blijft en ik de moeder: het wordt míjn nieuwe huis, en ík moet dat in mijn eentje kunnen betalen zonder hulp van hem. Dat prent ik hem steeds maar in. Hij voelt zich veel te verantwoordelijk voor ons.

Tja. De zoveelste storm.
Gewoon doorroeien maar. Iets beters weet ik ook niet.
U?

Advertenties

52 gedachtes over “Schipbreuk

 1. Om nu het knopje “LIKE” aan te klikken voelt fout. Dat doe ik dus niet. Je verwoordt zulk heftig besluit clean en ook betrokken. Jeetje. Sterkte. Een huis en zo zal wel lukken. Een nieuwe stabiliteit moet je langzaamaan realiseren en als de liefde op de deur klopt … doe dan open. Een digitale groet.

  Liked by 1 persoon

 2. Wat verdrietig dat je elkaar onderweg bent kwijtgeraakt als geliefden. Ik wens je heel veel sterkte voor de komende tijd en een veilige plek om verder te kunnen. Laat (af en toe) ook voor je zorgen bv door Kyl, dat mag!
  Dikke knuffel voor jou! X

  Liked by 1 persoon

 3. Wat een onthutsend nieuws! Ik kan jullie alledrie alleen maar sterkte wensen. Kyl mag best jou wat bijstaan maar JIJ bent inderdaad de moeder en hij het “kind” , goed verwoord. Fijn dat jullie in ieder geval veel aan elkaar gehad hebben in afgelopen periode. Nu tijd voor een ander stadium. Liefs, ingrid (SE)

  Liked by 1 persoon

 4. Mijn boterham is net uit mijn mond gevallen van verbazing. Echt?
  Moest zelfs even vloeken. Maar daar heb jij niks aan. Ik begrijp heel goed wat je bedoelt en vindt het een erg wijze beslissing van jullie, al kan het nog erg pijn doen. Het is toch een grote teleurstelling, maar misschien helpt het jou op de lange baan wél. Soms is het beter alleen te zijn en in rust, dan met twee in woelig vaarwater. Ik wens je zoals altijd maar weer een hoop sterkte en moed en wou nog maar eens dat ik in Amsterdam woonde, dan was ik zo bij je. x

  Liked by 1 persoon

 5. Verbaasd, ietsjes, maar na jouw uitleg ook erg logisch. Je hangt niet alle vuile was buiten, en dat hoeft ook niet, Nu draait het om respect en begrip en van mij, voor jullie, heel veel sterkte! Liever zo, in vriendschap en zelfs met liefde uit elkaar dan… de vecht scheiding…

  Heel veel sterkte en wijsheid voor allen in deze ❤

  X

  Liked by 1 persoon

 6. Verbaasd ja maar ik weet ook dat je niet ongeschonden uit zoveel ellende komt. Moedig dat jullie dit besluit nemen maar ik wens jullie de komende tijd wel heel veel kracht en wijsheid toe want zal toch nog veel op jullie afkomen. Sterkte meid

  Liked by 1 persoon

 7. Wat verdrietig Narda! Als het voor jullie de juiste beslissing is dan is het de enige beslissing. Heel veel sterkte voor jullie drieen. Hopelijk gaat al het geregel in goede harmonie. Dikke kus (want het is een k**situatie)

  Liked by 1 persoon

 8. Lieve Narda,

  Ik schrik hier echt van, dacht dat jullie elkaar in al die ellende echt gevonden hadden. Jouw uitleg begrijp ik, je wordt maatjes maar verliest de liefde misschien onderweg. Een dapper besluit en op tijd, nu jullie nog vrienden zijn. Ik wens jullie enorm veel sterkte. 😘

  Liked by 1 persoon

 9. Scheiden is een beetje sterven, maar blijven is vaak voorgoed insluimeren.
  Toch schrik ik, Narda. En thans besef ik weer maar eens dat afgaan op wat een blog je biedt, hetzelfde is als geloven dat de krant de waarheid in pacht heeft.

  Liked by 1 persoon

  • Ja, het is het een of het ander. Had ik anoniem geblogd had ik waarschijnlijk open geweest. Het is niet anders. Je schrijft je eerste zin heel treffend Menck. Zo is het precies.
   Ik heb niemand moedwillig om de tuin willen leiden.

   Like

 10. Altijd verdrietig maar ook zo dapper om dit besluit in liefde te nemen! Ik wens je meer dan gunstige wind in de zeilen om ook deze storm goed door te komen, en natuurlijk ook de zon, zo vaak als je nodig hebt. Dikke knuffel voor jullie xx

  Liked by 1 persoon

 11. Ik schrik er altijd van als ik zoiets hoor of lees, omdat ik altijd het beste wil voor ieder die ik ken.
  Ik vind het verdrietig, maar geliefden zijn is een noodzaak in een relatie, graag zien EN liefhebben, dat maakt ware liefde.
  Bewonderingswaardig dat jullie samen dit besluit genomen hebben, ik hoop zo dat jullie gelukkig worden. We zien hier net hetzelfde gebeuren, veel en veel te dichtbij, het doet ons pijn…maar soms is het beter!
  Heel veel liefs, oprecht! 💜💜

  Liked by 1 persoon

 12. Petje af Narda, heel verdrietig natuurlijk maar veel beter dan wachten tot één van de twee “nieuwe schoenen heeft gezocht vóór de oude weggegooid kunnen worden”. Dat is zo’n treurige manier van met mensen omgaan.
  Nee natuurlijk blijven er dingen waarover we niet bloggen, zeker waar er andere mensen bij betrokken zijn. Maar al met al is dit toch zo’n geval waar “houden van” gewoon hartstikke pijn doet.
  Ik wens je heel veel sterkte ( natuurlijk man en zoon ook) en hoop dat iedereen over enige tijd het leven weer op de rails heeft. Je hebt een dapper besluit genomen en voor je logje neem nogmaals m’n pet heel diep af. XXX

  Liked by 1 persoon

 13. Phoe meis, wat een verhaal, maar wel een moedige stap, want niemand gaat “zomaar” scheiden, daar is moed voor nodig, van jullie allebei!
  Jullie staan op goede voet, en dat is fijn, zo kunnen jullie kijken hoe jullie er allebei het beste uit komen, maar dat het moeilijk zal zijn en worden is een ding wat zeker is.
  Heel veel sterkte, en al die mensen die het niet snappen ……….. dat is dan jammer!! Het is jullie leven.

  Liked by 1 persoon

 14. Lieve Narda. Je hebt indruk op me gemaakt met de manier waarop je de situatie beschrijft. maar ook de lieve reacties hierboven maken dat ik nu weinig tekst heb. Heel, heel veel sterkte en rond dit op een liefdevolle manier af.

  Liked by 1 persoon

 15. Wat een onthutsend en triest bericht. Ik weet uit eigen ervaring dat het moment dat je constateert dat het huwelijk voorbij is, een onwerkelijk moment is. Je geloof en je zekerheden zijn er plotseling niet meer. Wens jullie sterkte en wijsheid en als ik 1 advies mag geven: probeer, zodra het over zakelijkheden gaat, je gevoel even aan de kant te zetten.

  Liked by 1 persoon

 16. Kom zo maar even buurten, scrol door naar beneden en ziedaar. Verliefd op een stad, een huis, een plek. Dus die scheiding kon ook van van alles en nog wat zijn. Maar, oké dan; een ‘doodgewone ouderwetse’ scheiding van je man. En toch hè, hoe verdrietig ik het ook voor je vind, ik kan me ook zo goed voorstellen dat je in jouw/jullie situatie, met al die narigheid in je familie, ongemerkt overgaat tot standje broer-en-zus. Voor je het in de gaten hebt, is het zover en dan is het niet meer terug te draaien. Dus dit kon er ook nog wel even bij. Heel naar.
  Toch merk ik hoe sterk je bent (geworden). Ik hoop dat jullie de kracht kunnen vinden om dit alles op een goede, liefdevolle manier af te ronden en een passende nieuwe weg te vinden.
  Sterkte.

  Like

 17. Dacht, ik ga nog eens lezen op Narda haar blog. En ook wel dat ik echt een lezer was, van hoe erg, ik heb het toch iets beter wat verdriet aanbelangde toen. (Alles met jouw mama enzo) Een ramptouristlezer. Beetje verbaasd nu. Maar dan ook weer niet. Tenslotte schrijf jij nog altijd wat je zelf wilt schrijven. Zijn dingen die gebeuren, en mooi dat jullie alles samen kunnen regelen. Ik hoop dat je terug echt gelukkig wordt. Liefs (en dat is echt gemeend) X

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s