2 jaar en 7 maanden

Fen,

Toen ik klein was en samen met mijn jou nog gewoon thuis woonde wilde ik altijd alles wat jij ook had, deed, droeg, etc.weet je nog?
‘Als jij nét zo oud bent als Fenna mag jij dat ook hoor kind’, zei mam dan.
Ik kon niet wachten en niets frustreerde mij meer dan steeds weer opnieuw ergens te klein voor gevonden te worden: was ik eindelijk groot genoeg voor de kleuterschool, verliet jij hem al weer, mocht ik eindelijk op vrijdagavond naar het Witte huisje -the Place to be- gingen jullie massaal naar de Grot, a No-Go-area voor mij natuurlijk.

Ja, mijn grootste wens was denk ik dat ik net zo groot was als jij, en mee mocht doen met jou en jouw vriendinnen. Wat jullie deden vond ik veel leuker en spannender dan de dingen die ik deed met mijn leeftijdsgenootjes. Cora, Tineke, Monique F, en ons nichtje Annemieke die maar tien dagen met jou scheelden weten dat vast nog wel.
Gék werd je er soms van.

Toen jij net zo oud was als ik nu vandaag ben was het een prachtige herfstdag in november 2014. Het was zelfs zulk mooi weer dat ik de tuindeuren die middag een paar uur open had gezet, ongekend voor die tijd van het jaar. Je appte me een foto van het schilderij waar je mee bezig was. En natuurlijk ook ‘hvj’ en ‘ksjs’. Hetzelfde had je naar je zoon gestuurd bleek later. Even voor zessen had je je kwasten neergelegd om nog even snel op de fiets wat boodschappen te doen bij de Lidl. Het was het laatste wat je deed. Bij de vleeswaren knapte het aneurysma in je hoofd en raakte je in een onomkeerbaar coma.

Toen die dag, toen je precies net zou oud was als ik vandaag de dag, wisten we niet dat er na de volgende dag geen volgende meer zou komen voor jou.
De tijd heeft ons ingehaald; na morgen zal ik voor het eerst ouder zijn dan jij bent geworden.
En ik wens vanuit de grond van mijn hart dat het niet zo was.

Hvj, voor altijd
je kleine zusje

 

 

Advertenties

31 gedachtes over “2 jaar en 7 maanden

 1. Je raakt me! Ik heb nog een paar jaar voor ik net zo oud zal zijn als mijn broer was toen hij stierf, maar kan er nu al tegenop zien. Het klopt gewoon niet dat ik (hopelijk althans) ouder zal zijn dan mijn grote broer ooit geworden is.

  Like

 2. Bruusker kan een afscheid niet zijn. Sindsdien, want ik volg je weblog al zo lang, is Fen altijd nabij geweest in je gedachten en zo zal het je hele leven blijven. Is dat ook geen vorm van ‘eeuwig leven’ – het feit dat je blijft voortleven bij de mensen die je lief hebt?
  Een mooiere zus had je niet kunnen hebben, zoals zij ook in jou een fantastisch zus zal zien. Ben ik zeker van! Vanaf morgen wordt zij je kleine zusje, blijf voor haar zorgen!

  Liked by 1 persoon

 3. Kan me dit gevoel gelukkig niet voorstellen maar door jouw blog misschien toch wel!
  Mooie zin :” Vanaf morgen word ze je kleine zusje, blijf voor haar zorgen!”
  Knuffel op afstand, Ingrid

  Like

 4. Pfffffffff nu zit jij eerder op deze ervaring dan ikzelf… dat lijkt mij heel erg raar, en ik snap dat je zegt, liever niet… Over 4 jaar slechts, zal ik dat moment gaan ervaren…

  Een hele dikke knuffel van mij voor jou ❤

  X

  Like

 5. Tot de laatste dag

  wat er na vandaag op ons wacht blijft verborgen
  tot hanen uit volle borst beginnen te kraaien
  velen zich in hun bed nog eenmaal omdraaien
  wat de nieuwe dag brengt ontdekken we morgen

  Die nieuwe dag in juni werd een onvoorspelbare onvoorstelbare nachtmerrie.
  Pijnlijk herkenbaar, Narda!
  Sterkte meisje!
  Lenjef

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s