Begin februari schreef ik al dat Rem en ik het geld dat wij zouden besparen door mee te doen aan Tournée minérale wilden besteden aan het kopen van biologische producten. Eigenlijk is de actie bedoeld om geld in te zamelen voor onderzoek tegen kanker, maar waar kun je dan beter beginnen dan bij je eigen lijf?

En eigenlijk kost ons dat maar weinig moeite. Onze boodschappen halen we bij Ecoplaza in Zaandam, bij ‘Heerlijk’ in Wormerveer, bij Duyvendak in Krommenie, bij Good Old Appie Heijn en bij de Tuinen (waarvan de nieuwe naam mij niet zo 123 te binnen schiet.

Tot onze verbazing is er eigenlijk wel van ieder product een biologische variant te vinden. In Zaandam is het assortiment gewoon net zo compleet als iedere andere supermarkt, inclusief kant en klaar maaltijden, pizza’s, pastasausen e.d. Ze hebben daar zelfs een winkelapp en een bezorgdienst;-)
Meer tijd hoeft het dus ook allemaal niet te kosten.

De eerste week heb ik de etiketten op alle zakjes, flesjes, potjes en blikjes nagelezen en alles met dubieuze toevoegingen tijdelijk (?) in de inloopkast geparkeerd. Een krat vol!
Ook in de badkamer heb ik de toevoegingen eens onder de loupe genomen. Ook van deze producten staat nu een krat in Kyl zijn slaapkamer.

Wat van mij mocht blijven is mijn gezichtsproducten van Vichy, Rituals, en mijn make-up.
Wel dus tandpasta, shampoo, Conditioner en body lotion+crème gekocht. En drie potten kokosolie. Tegenwoordig ga ik daarmee in bad, smeer ik mijn lijf ermee in, smeer ik het in mijn haar en bak ik het vlees erin. Ik smeer het nog net niet op mijn brood, maar dat kan dus hoor. Voor de mensen die bang zijn dat ik nu als een halve kokosnoot door het leven ga: Er is ook geurloze kokosolie. Mijn droge huid jeukt en trekt niet, sterker hij lijkt er zelfs beter van te worden.
In de keuken gebruiken we nog wel de gewone gedroogde specerijen en kruiden.

Het valt ons op dat de smaak van biologisch eten gewoon echt beter is. Het lijkt ook wel alsof je er gewoon wat meer energie uit haalt. Misschien zit het ook wel tussen onze oren, of heeft het met de drooglegging te maken, soit!
Ik voel me gewoon wel iets prettiger en relaxter en slaap ietsjes beter. Rem ook.
Wel hebben we deze week allebei wat last van hoofdpijn. Kan natuurkijk beetje kou zijn, maar misschien heeft het ook wel te maken met onze voeding. Ontgiften?

Of we altijd nou altijd biologisch blijven eten?
Ik denk wel wat vaker dan voorheen.
Vroeger kocht ik eigenlijk alleen maar mijn kip, soms vlees, soms vis, spekjes, eieren, melk en aardappelen biologisch.
Sommige fruit en groenten soorten worden veel minder bespoten dan andere dus daar zal ik ook echt niet moeilijk over gaan doen. Ook niet met uit eten of op mijn werk eten, het kan ook te gek natuurlijk.

Maar ik bedank voortaan denk ik wel voor de niet biologische kant-en klaar maaltijden, sausjes, en alles uit blik (kies voor glas mensen) en toevoegingen.
Want wat is nou eigenlijk de werkelijke reden dat er nog iets toegevoegd zou moeten worden?

Alles is er al!

24 reacties op “Alles is er al”

  1. Mrs. Brubeck Avatar
    Mrs. Brubeck

    Je hebt gelijk, door een beetje meer moeite te doen kan een mens al heel wat gezonder eten, Jongste werkt op een zorgboerderij die zeer strikt biologisch werkt en helemaal zelfbedruipend is. Krijgt een koe antibiotica, dan kan de melk niet meer gebruikt worden. Ze hebben ook een winkeltje met hun eigen producten, een kleine moeite voor mij en toch ga ik te weinig!
    Goed bezig lieve Narda! X

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      Jongste leert op die manier een les die hem altijd bij zou blijven. Ik ben -wat voeding betreft- een beetje tekort geschoten helaas.

      Geliked door 1 persoon

  2. Ingrid Mooren-Roovers Avatar

    Het kost wel allemaal iets duurder of denk ik dat maar?

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      Ja, je ga de frisdranken en sappen laten staan en daarvoor in de plaats zelf persen en water/ thee drinken. Kom ik al een heel eind denk ik.

      Like

  3. kliefje Avatar

    Hier eten we amper biologisch eigenlijk. Maar niets waar toevoegingen aan zijn (logisch :)) toegevoegd.
    De reden is denk ik, dat biologisch eten zo idioot duur is. Jammer!
    Kokosnootje van me 😉

    Geliked door 1 persoon

  4. Saar Avatar
    Saar

    Die dingen met toevoegingen smaken niet eens meer naar het oorspronkelijke product. Wij drinken bv altijd zelfgeperst fruitsap en ik verbaas me telkens weer over het feit dat er mensen zijn die dat pakjessap lusten… Dat smaakt toch niet naar appelsien???

    Geliked door 1 persoon

  5. Hillechien Avatar
    Hillechien

    Lekker zelf uit de tuin dan weet je tenminste wat er zeker ‘niet’ opzit. Hier zijn maar met mondjesmate de biologische producten te koop maar heb al wel een aantal boeren gevonden

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      Heeft ook wel iets kneuterigs en gezelligs. Wil straks ook weer met mijn kruiden aan de slag. Heerlijk, straks voorjaar;-)

      Geliked door 1 persoon

  6. rietepietz Avatar

    Wij hebben nooit zo ‘heel modern”gegeten, in de zin van kant en klaar maaltijden en /of sausjes. Ook geen liters frisdranken en (te) veel kant en klaar tussendoortjes . Maar of het biologisch wel helemaal snor zit let ik dan weer niet op.

    Like

    1. beaunino Avatar

      Je hebt ook wel iets anders aan je hoofd.

      Like

  7. Thomas Pannenkoek Avatar

    Zo ver zal ik het nog niet laten komen. Zeg ik nu, of denk ik nu, maar morgen kan ik er anders over denken…

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      Altijd open blijven staan voor nieuwe inzichten Tommy;-)

      Geliked door 1 persoon

  8. Rebelse Huisvrouw Avatar

    O wat leuk Nar! Ik ben ook al tijden met gezonde voeding bezig en ik kan het beamen: je voelt je er beslist lekkerder bij!

    Geliked door 1 persoon

  9. Hartelijke Hot Hulk Avatar
    Hartelijke Hot Hulk

    Ik vermoed dat er enorm gesjoemeld wordt met biologische producten.
    Want dan vind je luis in je sla, stront op je eieren, spruiten op je aardappelen, bananen worden vergast in de koelcellen voor ‘versheid’ te bewaren.
    Beetje hype verhaal.

    Like

    1. beaunino Avatar

      Nog niet ontdekt allemaal gelukkig;-)

      Like

      1. Hartelijke Hot Hulk Avatar
        Hartelijke Hot Hulk

        Ook geen dikke laag room op je melk?
        Want anders is het allemaal ECHT NIET biologisch!
        Wat ik mij van de boerderij vroeger herinner, kregen we dit te eten. Super biologisch!

        Geliked door 1 persoon

        1. beaunino Avatar

          Ja, dat herinner ik mij ook hoor, melk bij de boer halen in een kannetje.

          Geliked door 1 persoon

  10. schrijfselsvanmij Avatar

    Toen ik glutenvrij moest gaan eten moest ik alle ieniemieni ingrediëntenlijstjes proberen te ontcijferen en kwam ik er achter dat er wel heel veel toevoegingen zaten in alle pakjes en zakjes die ik tot dan toe gebruikte. En dus moest het roer om. Sindsdien, nu 9 jaar geleden, eten we veel meer verse producten, uiteraard alles glutenvrij, en (meestal) biologisch. Ook eet ik steeds minder vlees.

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      En heb je het idee dat je nu tekort komt of jezelf bepaalde lekkere dingen moet ontzeggen of valt dat wel mee?
      Ben je op langere termijn veel meer geld kwijt aan je boodschappen?
      Ben erg benieuwd.

      Like

      1. schrijfselsvanmij Avatar

        Ik kom niets te kort, maar er zijn nog altijd momenten dat ik het jammer vind dat ik niet ‘gewoon’ dwz iets met gluten mag eten: gewoon een broodje kroket bij de frituur bijvoorbeeld, dat zit er niet meer in. Tenminste niet hier in de buurt. Kan wel, maar dan moet ik ervoor naar Gilze of Ede of Veenendaal. Haha, en dat doe je niet zomaar 🙂 De pakjes en zakjes mis ik ab-so-luut niet hoor, de smaak van ons eten is er behoorlijk op vooruit gegaan zonder alle kunstmatige toevoegingen. Duurder? Ja, glutenvrij brood is in vergelijking met gewoon brood stukken duurder, en pasta idem dito. Biologisch eten ook, maar als je bewuster eet en dus minder vlees vind ik dat geen probleem.

        Like

        1. beaunino Avatar

          Ja, minder vlees kan ook best. En geen pakken sap / frisdranken, daarmee spaar je ook geld uit aan producten die weinig toevoegen geloof ik. Wel jammer van dat broodje kroket. Kan ik me goed voorstellen hoor. Dank je voor je uitgebreide reactie.

          Geliked door 1 persoon

  11. gewoonanneke Avatar

    Goed streven ik vind het vaak toch wel te duur moet ik zeggen. Heb zo het idee als ik groentes van het seizoen eet dat het ook wel goed is.

    Like

Plaats een reactie