Begin april is het alweer drie jaar geleden dat ik op een zondagavond in het ziekenhuis belandde vanwege ernstige nekklachten die op de maandag daarvoor waren begonnen.
Vermoedelijk was de oorzaak daarvan een gemene gewrichtsontsteking waar geen Tramadol iets aan kon helpen, en later ook de Diclofenac, Oxycodon, of Oxinorm maar weinig tegen de pijn uithaalden. Ik kon mijn bovenlijf alleen maar bewegen als Remco of Kylian mijn hoofd daarbij vast hielden, zodra ik mijn nek ook maar een fractie bewoog gilde ik het uit van de pijn.
Het herstel heeft erg lang geduurd. Nadat de nekklachten over waren kreeg ik zoveel andere gewrichts- en spierpijnen dat ik zeker een jaar als een soort quasimodo rond gestrompeld heb.
Het ergste was misschien nog wel mijn angst dat dat voor altijd zo zou blijven. Voor altijd pijn. Voor altijd trekken met mijn been.

Nu had ik al eerder gewrichtsontstekingen gehad, en inmiddels weet ik dat ik polyartrose heb, een van de vele vormen van Reuma. Op het moment gaat het best goed met mijn lijf. Mijn heup /si gewricht zeurt de ene dag wat meer dan de andere dag, en soms spelen mijn handen en voeten een beetje op waardoor bijvoorbeeld schrijven een beetje vervelend is, maar daar hoor je me -oké, nu dan even- niet over klagen.

Ja. Bij mij ging het ‘over’.
Maar bij sommige mensen gaat Reuma nooit meer over. Zij moeten de rest van hun leven zware medicatie slikken om de ontstekingen in toom te houden.
Ontstoken gewrichten doen niet alleen ontzettend veel pijn.
Reuma ontwricht gewoon je hele leven.

Deze week is het de jaarlijkse collecteweek van de Reumafonds.
Vanmiddag / vanavond ga ik dus weer met de groene bus langs de deuren.
Nee, veel zin heb ik er echt niet in hoor, maar mèn wat ben ik blij en dankbaar dat ik dat gewoon weer kàn! image

28 reacties op “Drie jaar geleden alweer…”

  1. Hartelijke Hot Hulk Avatar
    Hartelijke Hot Hulk

    Het leven is soms een lijdensweg!
    En dat op Goede Vrijdag.

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      Voor mij niet gelukkig. Fijne paasdagen Hulkje!

      Geliked door 1 persoon

  2. Marja Avatar

    Wat ontzettend fijn dat je dat kunt doen.

    Geliked door 1 persoon

  3. Thomas Pannenkoek Avatar

    Als je aanbelt, doe ik zeker open 🙂 !
    Tot straks…

    (en wat fijn inderdaad dat je van die pijn bent verlost / mijn bejaarde moeder heeft artrose over haar ganse lichaam, en geen enkele pijnstiller helpt nog / onlangs kreeg ze morfinepleisters, waarop ze zeer slecht reageerde / inderdaad een hel om met die pijnen te moeten leven!)

    Like

  4. Mel (Hippo256) Avatar
    Mel (Hippo256)

    Wat fijn dat je dat kan doen! Ik hoop dat ik ooit ook mee kan collecteren. Tot die tijd maar op andere manieren het reumafonds en de lokale fondsen supporten en blijven proberen goed voor mezelf te zorgen.

    Like

    1. beaunino Avatar

      Ik wens het je toe!!

      Geliked door 1 persoon

  5. rietepietz Avatar

    Hartstikke fijn dat je in ieder geval weer min of meer goed functioneert. Er zijn helaas nog heel wat ziektebeelden die mensen heel erg belemmeren.
    Collecteren is eigenlijk niet meer van deze tijd, met geld over straat lopen wordt altijd afgeraden alleen collectanten worden onschendbaar geacht voor overvallers geloof ik.

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      En toch Riet, sommige mensen vinden het fijn om even een praatje te maken. Je leert de mensen in de buurt ook een beetje kennen zo. Nee, bang ben ik zeker niet.

      Like

      1. rietepietz Avatar

        Dan wens ik je “een volle bus”!

        Geliked door 1 persoon

        1. beaunino Avatar

          Een volle bus en een pijnlijke hand van het vasthouden!!!

          Like

  6. @matroosbeek Avatar

    Wat mooi en dapper dat je dit doet. Jij weet hoe het voelt, maar je bent nog blijer omdat je het nu niet voelt en iets voor een ander kunt doen. Respect!

    Geliked door 1 persoon

  7. bentenge Avatar

    Ik wens je een overstromende groene collectebus toe !

    Geliked door 1 persoon

  8. Regenboogvlinder Avatar

    Knap van je dat je zelf collecteert! Respect hoor!
    En reuma is een vreselijke ziekte, mijn moeder had een vorm van reuma en mijn jongste zus heeft het. Heel erg en is afgekeurd ook. Die pijnen zijn echt vreselijk. Ik schrik soms ook als er iets met mijn gewrichten is… maar heb al een aantal keren mijn bloed laten onderzoeken, nog geen aanwijzing gelukkig. Maar je weet maar nooit…

    Geliked door 1 persoon

  9. minoesjka2 Avatar

    O, wat goed zeg dat je het doet!!!
    Ik heb ook zo’n 35 jaar terug een periode van heel veel gewrichtsontstekingen gehad, veel medicatie geslikt op advies van de reumatoloog, toen ik daar bij verschijnselen van kreeg en de reumatoloog zei : dan moet je er gewoon nog een pil bij nemen om die bijverschijnselen te stoppen, was voor mij de emmer vol.
    Ik ben rond gaan kijken en ben mijn voeding aan gaan passen. Geen dierlijkeiwit, geen caffeine, geen geraffineerde suiker. Dat heb ik een tijd volgehouden en toen ben ik er mee gaan spelen. Nu eet ik alleen geen vlees en moet uitkijken met suiker. En ja, naar mate ik ouder word zeuren mijn gewrichten er lustig op los, maar ontstekingen heb ik bijna niet meer gehad.

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar
  10. Jaixy Avatar

    Fijn dat het bij jou weg is!!
    Op naar een succesvolle opbrengst!!

    Geliked door 1 persoon

  11. Mrs. Brubeck Avatar
    Mrs. Brubeck

    Kom maar langs hier, je krijgt naast een donatie ook nog een tas koffie 🙂

    Geliked door 1 persoon

  12. Karin Avatar

    Wat stoer dat je dit doet! Ik kwam bij op mijn Facebook bij twee lotgenootjes een digitale collectebus van het Reumafonds tegen. Compleet nieuw voor mij maar wel fijn dat zij op die manier konden collecteren.

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      Ja, ik las erover. Een uitkomst!!

      Like

      1. IngridMoorenBlogs Avatar
        IngridMoorenBlogs

        Veel beter,een digitale collectebus….

        Geliked door 1 persoon

  13. Villasappho Avatar
    Villasappho

    Altijd fijn om te lezen dat het goed gaat geniet van de wandeling

    Geliked door 1 persoon

  14. leonoraslife Avatar

    Jeetje wat heftig! Heb ook jaren voor het reumafonds gelopen. Gelukkig gaat het nu goed met je

    Geliked door 1 persoon

  15. Morgaine Avatar

    Ik ben altijd blij dat er mensen zijn zoals ikzelf, die weten wat het is, en waar het dan wel bij weg trekt en vermindert, zelf val ik ook onder het reuma fonds, alleen de regering moet het nog even erkennen dat fibromyalgie een serieuze ziekte is, dan komt alles weer goed, ook hier.

    Herkenbaar dus, wat mijn gesprek laatst ook zo lastig maakt, weer terug naar werk, naast mijn gat in mijn cv, nu dus ook de fibromyalgie/reuma/spierreuma die niet erkent wordt door… WAt kun je nog, ja soms heel veel, en soms dus niks…. uhhhhh

    Wat goed dat jij gaat lopen voor het reuma fonds, dat boekje en alle andere info heb ik ook liggen.

    X

    Geliked door 1 persoon

  16. Saar Avatar
    Saar

    Nare ziekte is het en fijn voor jou dat je toch met de bus rond kan gaan, want reuma kan inderdaad veel effect hebben op je leven.

    Geliked door 1 persoon

  17. Helena Avatar

    Ook ik wens je natuurlijk een hele volle bus en misschien als je afwisselt tussen links en rechts, dat de pijn daarna in je handen ook meevalt :-). Succes en top dat je het doet!

    Like

  18. Billy Avatar

    maar goed dat je er weer door kwam, Narda.
    Mooi dat je die collecte doet voor het reumafonds!

    Geliked door 1 persoon

  19. Angelique op den velde Avatar
    Angelique op den velde

    Bedankt dat je voor ons geld hebt opgehaald, ik heb een collageen aandoening waardoor ik nu op wat latere leeftijd (ben 46 jaar) polyartrose heb, het is inderdaad niet altijd leuk,ik slik Oxycontin en plak morfine pleisters , heb ook al wat rug en nekoperaties gehad en nog steeds altijd pijn,het ergste is vind ik dat het erfelijk kan zijn dus ik maak mij ongerust om mijn jongens, zou fijn zijn als er meer aan deze balle aandoening te doen is, daar is geld voor nodig dus ben blij dat er mensen zoals jij zijn 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. beaunino Avatar

      Heel graag gedaan;-)

      Like

Plaats een reactie