Terug naar Elliepellie

1 januari

Eigenlijk sta ik al een paar dagen te popelen om die kerstboom weer met grof geweld in zijn doos te proppen en wat gezonde shakes in elkaar te flansen, maar er is darten op tv, dus na een tweestemmig verontwaardigd:
‘Je gaat nú toch niet die boom weghalen mam/schat?’ stel ik het nog maar even uit, en trek ik in plaats daarvan de laatste plakken zalm en de gevulde eitjes maar uit de koelkast en vlei mij gezellig op de bank naast Kyl onder mijn zachte dekentje.

‘Wisten jullie dat er gemiddeld voor 49 euro per persoon aan vuurwerk is uitgegeven dit jaar?’, zegt Kyl terwijl hij tijdens het reclameblok op zijn IPhone scrolt.
Kater Bram springt gezellig tussen ons in en strekt zich lui over onze benen uit.
‘Dat is denk ik niet het gemiddelde hoor Kyl’, antwoord ik.
‘Jawel hoor, reken maar na mam…’
Rem rekent ook mee:
‘Klopt hoor Kyl’, beaamt Rem. 

‘Maar ìk heb niets uitgegeven, misschien hebben maar in totaal 2 miljoen mensen vuurwerk gekocht, dan kunnen ze toch niet de andere miljoenen mensen in Nederland meenemen om te berekenen hoeveel er gemiddeld uitgegeven is?’
Ik snap zoiets niet.
‘Mam, het klòpt gewoon, het is toch gemìddeld, dus óók de mensen die niets hebben gekocht’.
Rem staat op om de lichtjes aan te doen, het begint alweer een beetje te schemeren.
‘Ja, maar: het gaat om het woord uitgegeven Kyl. En ik heb er geen cent aan uitgegeven, hoe kunnen ze dan zeggen: gemiddeld hebben we voor zoveel uitgegeven?’
Kyl zucht.
‘Laat je moeder maar Kyl…’
‘Je zou moeten weten hoeveel mensen er vuurwerk hebben gekocht. En als je het totaal bedrag door dàt aantal mensen deelt kun je pas zeggen hoeveel mensen gemiddeld aan vuurwerk hebben UITGEGEVEN.’
‘Mam, je snapt het gewoon niet’.
‘Jawèhèl…ik zal het je uitleggen…’
‘Nar, hou erover op. Het klopt gewoon. 

Ik mok een beetje.
Het klopt gewoon níet.
Het darten begint alweer.
Kyl zet de tv harder, maar ik geef nog niet op.
‘Luister nou: ik geef jullie een voorbeeld: Stel: je hebt 10 honden en 10 katten. En van die katten vangen er vijf een muis. De honden vangen geen muis. Dan kan ik toch ook niet stellen dat 25 % van de katten een muis gevangen heeft? Dat is toch onzin?!’

Ik kan denk ik net zo goed tegen een muur praten.
-‘Oew…nu wordt het spannend Rem’.
Jelle gooit met pijlen.
‘Naast. Zònde!’-
Of tegen Bram.
‘Toch Bram?!’
Bram antwoord namelijk wèl:
‘Mjaauw’.

En Bram kan zoiets weten!!

‘Hè Bram?’

image

Advertenties

42 gedachtes over “Terug naar Elliepellie

 1. Hewel, Narda, na de voorbije nacht durf ik geloven dat zoveel werd uitgegeven aan vuurwerk. Tot een tiental jaar geleden werd bij ons in België niet zo veel afgeschoten, maar tegenwoordig??? Van dagen op voorhand werd ‘geoefend’, en vanaf gisteren elf uur ’s avonds begon ‘the real thing’. Het leek wel een oorlogsgebied hier. Uit veel tuinen vlogen de vuurpijlen als pijlen uit een boog. Megaveel, echt waar. Bij ons in Koolkerke tot vier uur ’s morgens, kun je nagaan hoeveel geld in de lucht is geschoten.
  Zelf doe ik daar niet aan mee, vind ik pure verspilling.
  Hopelijk heb je een mooie start gemaakt…

  Liked by 1 persoon

 2. Heerlijk om jouw argumenten te horen. 😉
  Wij hebben ook geen euro uitgegeven, maar de buren wisten niet van ophouden. Terwijl onze Voorburgse vrienden hier voor hun rust kwamen. We hadden 10 jaar oase en nu moeten die tieners aan de overkant ineens zo nodig knallen. Potverdikkeme.

  Liked by 1 persoon

 3. Ook hier geen stuiver aan uitgegeven…eigenlijk nooit 🙂 en heerlijk dat er altijd dan toch nog eentje ‘luistert’ :-).
  Ik wens je een mooi jaar Narda (en die boom komt wel…al herken ik het gevoel meer dan haha).
  x

  Liked by 1 persoon

 4. Heerlijke discussie.
  Hier geven wij er ook niks aan uit. Zonde van het geld. Wel hebben we naar het vuurwerk gekeken… Vind siervuurwerk wel mooi… Dat domme knalvuurwerk vind ik niks. Heb ik niks mee.
  Gelukkig was het na ongeveer 30 minuten weer rustig in het dorp.
  En hier is de kerstboom ook weg! Heerlijk mn huis weer terug

  Liked by 1 persoon

 5. Wiskunde en cijfers: het kan voor alles gebruikt worden. Het is iets logisch maar de conclusie die men er al eens aan geeft tart helaas alle logica. Vooral als het gaat over gemiddeldes: het geeft al eens een schuldgevoel aan degenen die er helemaal niet aan mee deden. Hoe komt men trouwens aan dat soort cijfers wanneer het merendeel in België verkocht is (of zelfs illegaal)? Ergerlijk trouwens hoe laks de Belgische overheid omgaat met de verkoop van vuurwerk. Ik kan beamen wat Thomas vertelde: het begon in de buurt uren voor middernacht en het duurde tot uren na middernacht.

  Liked by 1 persoon

 6. Pff.. Moeilijk hé het jaar inzetten met berekeningen en discussies over het hoe. In ieder geval, ook hier is er veel vuurwzrk de lucht ingegaan en stonden er lange files de weken ervoor bij de vuurwerkhandelaren in onze stad. Met daarbij veel politiecontrole aan de grens voor de Nederlanders die hun inkopen hadden gedaan. Ik zie vuurwerk graag (de lucht ingaan) maar denk ook steeds weer “daar, weer 10 euro verdwenen” 🙂

  Liked by 1 persoon

 7. De hond van vrienden – een vier jaar jonge Mechelse herder – is tijdens de jaarwisseling gestorven door het vuurwerk. Hartstilstand van de enorme schrik.
  Need I say more?

  Like

 8. Haha, ik heb de boom lekker wél al weg, morgen nog even verder ruimen maar álles staat al op zolder!
  Hier ook geen cent aan vuurwerk uitgegeven maar nérgens die 2x 49 euro gevonden die we dus niét uitgegeven zouden hebben;-)

  Liked by 1 persoon

 9. Tja, het is maar hoe je het gemiddelde wilt zien 🙂 Al is er wat betreft die honden en katten geen speld tussen te krijgen hoor 🙂
  O, en trouwens, ik behoor ook niet tot jou gemiddelde hoor, heb me hele leven nog geen cent uitgegeven aan vuurwerk. Het enige wat ik heb afgestoken zijn toen ik kind was sterretjes, en die betaalde mijn ouders toen.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s