Over een fotowandje, gele koeken, nachtdiensten en wat spelfouten

Woensdag.
Door het onderste gedeelte van het raam in de deur tussen de wachtruimte en de lange hal die voert naar de vele spreekkamers herken ik de laarzen die naderen uit duizenden.
De deur gaat open.
Het met een vragend gezicht in het rond kijken en mijn naam roepen slaat hij al lang over.
Hij wéét wie ik ben.
‘Gaat u mee?’
-Nog steeds een ‘u’.
Of weer een u?
We moeten maar eens wat consequenter worden met de ‘je’s.

‘Neem plaats. Hoe gaat het?’
Ik vertel.
Over de slapeloosheid.
De angsten.
De zorgen.
Míjn angsten en zorgen welteverstaan.
‘Weet je dokter, het is gewoon zoveel’.
Hij is het er mee eens.
‘Je krijgt het ook wel voor je kiezen’.
Ik weet niet hoe het komt, maar dat soort zinnen zijn de laatste tijd funest voor mijn façade van ‘ik kan de hele wereld aan, en heb alles, àlles onder controle.
Nee.
Ik huil niet.
Ik kijk stoïcijns naar de muur waarop het onbezorgde leventje van Dr. Spruitje op vierkante fotodoekjes tentoon wordt gespreid.
Bij ieder bezoek heeft hij er meer.
Misschien ook wel meer kinderen?
In gedachten zie ik hem op een zaterdagmiddag met een hamer en een spijker op een krukje staan. Zijn dochtertje (zoontje?) dralend om hem heen. “Wat is het saai hier pap”
“Ja, hier werkt papa nou. En daarom hangt papa allemaal vrolijke foto’s van ons samen op”.
“Het is hier nog veel kleiner dan in mijn slaapkamertje. En zit jij dan hier, en al die vervelende zeurende mensen dan op deze stoel?”
Een spiertje trekt vervelend op en neer onder mijn linkeroog.
Hij ziet het, en ik weet dat hij het gezien heeft:
Mijn moment van zwakte.
Ik kijk hem recht aan.
Dan komen we ter zake.
-De bejaarden wachten-.

Even later stap ik met een goed gevoel de deur uit.
Misschien had ik al eerder met hem moeten praten, maar ik hoopte het zelf te kunnen oplossen, zonder te hoeven leunen op zijn woorden, zijn mening, zijn steun.
Voorlopig hoef ik in iedere geval even geen nachtdiensten meer te werken. Dat nachtdiensten energie van me vragen die ik nu gewoon niet in huis hèb, is voor hem wel duidelijk.

Op weg naar mam haal ik wat medicijnen voor haar op. Ze zit aan haar koek met gele pudding aan de tafel. ‘Wil je ook een koek? Toe, dat is goed voor je’. Het stoort me als ze dit soort dingen zegt.
‘Koeken zijn niet goed voor je mam. Een sneetje fijn volkorenbrood, dát is goed voor je’.
Ze weet het ook wel. Het is al zeker een dik jaar geleden dat ze een sneetje brood heeft gegeten. Ze zucht.
‘Ik krijg het gewoon niet weg kind’.
Ik heb direct al weer spijt van wat ik zei.
‘Weet ik toch mam. Voor jou zijn die koeken juist wèl goed hoor, eet jij maar lekker je koeken’.

Nadat ik nog wat kleine boodschapjes heb gehaald, ga ik er weer vandoor. Het is niks voor haar, nu buiten met dat weer.
‘Kom ik je morgen na het werk halen oké?’

’s Middags doe ik een spontaan bakkie bij Yvonne, een oude vriendin van me die ik die ’s morgens in de supermarkt tegen kwam.
Ze was ook bij de condoleance van zus langs geweest. Samen met Alice en Tineke, een oude vriendin van mijn zus.
Het is gezellig om weer eens samen te kletsen. En ook is het leuk om haar man even later nog even te zien. ‘Minstens tien kilo geleden Nar!’ En dat geldt niet zozeer voor hem:-(

Donderdag.
Weer maar twee uurtjes geslapen. Collega Irene zit ook niet bijzonder goed in haar vel.
Heb ìk nog de zorg voor mijn moedertje die altijd vrolijk is en nooit zeurt, háár valt de eer om voor haar vader te zorgen, die door zijn ervaringen in het verleden, beduidend minder prettig in de omgang is.
Nadat ik in de ochtend een fijn gesprek heb gehad met mijn leidinggevende volgt er een heerlijke high-tea achtige lunch, ter ere van weer een andere secretaresse die vandaag 25 jaar in dienst is.

Vrijdag
Redelijk geslapen.
Wel zes uur!
Ik voel me dus iets prettiger als ik met mijn spinazie sapje achter de balie plaats neem.
Ondanks dat er niet veel spoedpatiënten worden aangemeld, hebben we het aardig druk.

Als ik om half zes thuis ben maak ik een avocado salade à la Saladetuin op pistoletjes voor Rem en mij. Kyl heeft praktijkles op school.
We drinken vandaag maar eens geen bier of wijn en gaan op tijd slapen.
-Zo word mijn blog wel heel erg saai hè?-

Zaterdag.
Rem is al vroeg de deur uit om wat te klussen op zijn werk.
Kyl niet.
Kyl had een feestje, weet je wel?
En ik?
Ik ben gewoon moe.
-Of lui, wat je wilt.-

Zo meteen eerst maar eens wat weekendboodschappen doen.
Mam halen.
En dan zien we wel verder.
Misschien ga ik ook even snel een boek halen in de bieb over spelling. Ik begin namelijk een beetje nerveus te worden van alle bloggers die zich daaraan -terecht hoor- storen.
Krijg er ondertussen een beetje faalangst van.
Maar mijn spelling moet voor mezelf ook weer niet te zwaar gaan wegen. In eerste instantie is dit blog namelijk bedoelt voor mezelf als uitlaatklep, hoe fijn ik het ook vind om volgers te hebben.
Ik heb al best veel aan mijn hoofd, als ik me nu ook nog druk ga maken over mijn spelfouten, weet ik wel zeker dat ik straks regelrecht op een burn-out afsteven.
Dus neem alsjeblieft mijn fouten nog even voor lief, of wijs me er even op in een reactie.
-Als je er de puf voor hebt dan-.
Daar kan ik toch alleen maar van leren?
Doen hoor!

Fijn weekend!

Advertenties

72 gedachtes over “Over een fotowandje, gele koeken, nachtdiensten en wat spelfouten

 1. Ik hoop niet dat mensen zich daaraan storen……er zijn veel ergere dingen!! En als dat nou nog niet duidelijk is. Weer een mooi blog Narda! Je bent een mooi mens. Dikke knuffel x

  Like

 2. Ik maakte vandaag ook een spelfout. Meneer Pannenkoek wees mij daar netjes op. Of ik van de d een t wilde maken. Ik heb daar geen moeite mee. Waar ik wel moeite mee heb zijn reacties als: ”Zou je misschien die d even in t willen veranderen? Dat staat toch zo slordig!” Dan kots ik met liefde over je heen. Ik ben niet slordig. Ik ben niet perfect. En soms schrijf ik per ongeluk een d in plaats van een t. Ik zie nóóit spelfouten. Behalve als een er een compleet ander woord staat. Bijvoorbeeld: Behalve als er een compleet andere taart staat. Dan zie ik wel dat waar taart staat woord had moeten staan. Ach, ik heb een pesthekel aan bumperkleven. Ieder zijn ding. Fijn dat je even geen nachtdiensten meer hoeft te draaien. Jij moet even weer opladen. Je zou nog beter op vakantie kunnen, maar ja, das ook weer geen doen. X

  Like

 3. Spel/typefouten maken we allemaal. Laats schreef ik nog “discusseren” terwijl het “discussiëren” is. Daarom ben ik blij dat mijn telefoon woord voorstellen geeft en dat ik op mijn pc spellingcontrole heb. Als ik foutjes in een blog zie dan ga ik er vanuit dat het typefoutjes en geen spelfoutjes.
  Af en toe is het leven saai, dat is een feit. Gelukkig kan jij er dan nog een leuk blogje van maken.

  Like

  • Dank je wel Adam. Ik schrijf alleen met mijn mobiel. Ik heb wel een oude laptop, maar die gebruik ik weinig. Ik heb gewoon geen zin om dat ding op te starten. Bij mij kunnen het heus echte koeien van fouten zijn hoor;-)

   Like

   • Voor mobieltjes heb je ook appjes waarmee je teksten kan schijven en daarna de spelling controleren. Maar daar los je het dt-probleem niet op omdat beide woorden goede Nederlandse woorden zijn.
    Die onzekerheid snap ik wel, ik lees mijn teksten meestal een paar keer om zeker te zijn dat er geen fouten in zit. Ondanks alle hulpmiddelen zoals spellingcontrole.

    Like

     • Mijn telefoon kent het woord appjes ook niet, maar als ik denk dat het wel goed is dan heb ik daar maling aan.
      Ik had al gelezen dat je een cursus ging volgen. Daarom, en omdat ik geen taalkundige ben, besloot ik mijn dt-regeltjes maar voor mijzelf te houden. Veel te bang dat ik onzin uit sta te kramen.

      Like

 4. Whaha…. ik maak onder álle omstandig heden foutjes, en jij dus alleen maar als je zóveel voor je kiezen hebt gekregen dat je niet helemaal goed meer kunt functioneren.
  Ik til nóóit aan foutje bij anderen al wil ik bést waarschuwen als men daar waarde aan hecht…áls ik ze zie dan hé!
  In dit geval neem ik zomaar aan dat je een pistoletje at met Rem ( en niet met Eem) wie ligt daar nou wakker over….. ja wanneer Eem stiekem de plaats van Rem heeft ingenomen moeten we dat natuurlijk wel weten (of niet) maar die mooie R zit ook zo dicht naast die verrekte E dat je al héél snel een vreemde vent aan tafel hebt;-)

  Like

 5. Zou ik het aandurven of niet? Zou ik het risico nemen dat ‘u’ ( 🙂 ) voor de rest van mijn bestaan in Blogland niet meer tegen me praat of me komt de kop inslaan met een frinkandel? Neen, ik durf niet. Of ik durf wel, maar moet eerst gaan kotsen van het slecht gevoel dat ik erbij krijg. Stel dat in je tekst zou staan: “In eerste instantie is dit blog namelijk bedoelt voor..”, dan zou ik heel voorzichtig vragen om van die t een d te maken. Niet dat ik je daarvoor minder apprecieer, integendeel. Ik ben verslaafd aan je logjes en bewonder je sterkte in niet uit te drukken termen.
  Zelf schrijf ik ook fouten, wees gerust. Twijfel ik vaak of ik nu ‘hun’ of ‘hen’ moet gebruiken, gebruik te vaak het woord ‘maar’ (zou beter de zinnen meer splitsen), maar gebruik wel altijd de toiletborstel als iets bruin achterblijft in de toiletpot. Wat heeft dàt nu weer met schrijffouten te maken? Niks, want dit zijn remsporen :).
  Trek je van die kritikasters niet aan, want het zijn criticasters. Ik bedoel maar: zo lang je weblog niet zwart staat van de fouten is er helemaal niks aan de hand. En als je me vanavond wil komen vermoorden geef ik gewoon niet thuis :).

  Like

  • Maar dat moet toch een ‘t’ zijn?
   Ik bedoel, je bedoelT?
   Of moet ik nu uit gaan van bedoelDe?
   In de verleden tijd was het misschien zo bedoeld, maar nu, in de TT toch niet? Nou, ik lees het nog even terug. (Maak me gek!)
   En Thomas, je bent echt niet de enige hoor, er zijn een stuk of zes bloggers die de afgelopen twee weken iets schreven over spelling.
   Het zal je vast verheugen dat ik mee doe aan de blog-spel cursus van Billy.

   P.s. ‘Of me komt de kop inslaan met een frinkandel?’ Die zin kan écht niet hoor;-)

   Like

 6. Ach meid, over die spelfouten hoef je je echt niet nerveus te maken. Als de inhoud goed is, lees ik er ook over en geniet ik of leef ik mee,…
  En dat is toch het bijzonderste.
  Maar wat goed van je dat je speciaal hiervoor toch een boek haalt, om zelf bij te leren. Verder vind ik dat je nog het meeste leert door zelf veel te lezen.

  Like

 7. Iedereen maakt weleens spelfouten. Vanwege de haast of zo. Maar jij hebt structureel moeite met werkenwoorden die geen voltooid deelwoord zijn, maar waarvan jij vermoedt dat ze dat wel zijn. Dat komt doordat er bij sommige -ge, -her, be-, ont-, ver- voorstaat.

  Weet je wat ik zou doen?
  Of de spelling serieus nemen en even op de site van “Onze Taal” kijken

  http://www.google.nl/search?q=onze+taal+voltooid+deelwoord&oq=onze+taal+voltooid+deelwoord&aqs=chrome..69i57.3918j0j7&sourceid=chrome&es_sm=122&ie=UTF-8&gws_rd=ssl

  Of meneer Pannenkoek meneer Pannenkoek laten. Het is JOUW blog 😉
  Maarrrrr: als je vaker aan schrijfwedstrijden mee wilt doen, is het wel een pre als er zo min mogelijk spelfouten in staan…

  Mij maakt het niet uit. Ik lees zelfs bij iemand die dyslectisch is. Het gaat om wat er staat!
  Liefs en een knuffel

  Like

 8. Poeh meis, je krijgt het inderdaad serieus voor je kiezen,
  je kunt niet anders dan doorgaan maar wat is het dan
  fijn dat je ook even niet sterk kunt zijn. Dat helpt echt.

  En je kunt kiezen voor taaltechnisch goed geschreven
  of voor dat delen wat je echt bezig houd in het leven.
  Ik zou voor het laatste kiezen, dit is tenslotte
  van jou en dat blijft het, zelf in meelezen, ook.

  Liefs voor jou! X

  Like

 9. Raar eigenlijk dat ik alleen op je blog komt als er een WE300 geschreven is terwijl er zoveel meer te lezen valt. Misschien te weinig tijd, of te veel bloggers… maar wel jammer. Ik mis zo wel heel veel.
  Foutjes in de blogs.. ach. Ze mogen bij mij er op wijzen (alleen bij mijn WE300 verhalen), maar voor de rest. Je schrijft mooi, lekker om te lezen en ik stoor mij niet aan die ene “t” of “d”. Dat doe ik als ik zelf foutloos kan schrijven 🙂 Lekker doorgaan zoals je nu doet (betreft schrijven dan).

  Like

 10. Wat heerlijk dat je een saai blog zo weet te schrijven dat het (mij althans) van begin tot eind boeit. Dit was de eerste post die ik van je las – had er al lezende geen foutje in ontwaard – maar het zal zeker de laatste niet zijn. En van voutjes hoef je geen moment wakker te lichen!

  Like

 11. Slot zonder begin

  omdat ze twijfelde aan de schrijfwijze van een werkwoord
  werd haar verhaal een ongeboren kind
  dat door niemand kon worden bemind
  hoe het had geleefd, zij die het wist vertelde het niet voort

  Lenjef 😉

  Like

 12. Een taalpurist moet niet bij mij komen om een perfecte blog te lezen. Ik gooi van alles door elkaar om toch maar tot een hopelijk leesbaar blog te komen. DT fouten zoals men dit in mijn schooltijd noemde vind ik wel jammer maar ik ga er niet op reageren. Daarvoor bezoek ik andermans blog niet.

  Like

 13. ik hoop dat je je niet gestoord voelt door mijn nieuwe categorie taaltips, narda. Want het is écht niet mijn bedoeling om andere bloggers voor het hoofd te stoten. Maar ik wil gewoon wat tips geven aan diegenen die graag foutloos schrijven, meer niet.
  Ik weet ook dat foutjes best mogen, iedereen begrijpt wel wat er bedoeld wordt in een log ook al wordt een -t gebruikt waar een -d moet staan.

  Like

  • Lieve Billy, ik ben er juist heel erg blij mee. Eerlijk hoor!
   Wat ik bedoel is dat ik het me niet zo erg aan moet gaan trekken dat ik minder spontaan ga bloggen. Of faalangst krijg. Dat is jullie bedoeling helemaal niet. Je bent echt niet de enige hoor, die zich stoort aan spelfouten. De afgelopen twee weken las ik het bij meerdere blogs. Een stuk of zes.

   Like

 14. Het valt me op dat iedereen vindt dat je goed en leuk schrijft, zelfs over narigheden (ben ik het mee eens). Daarna is iedereen het er over eens dat spelfoutjes zo min mogelijk moeten voorkomen maar dat we er niet aan moeten ergeren en door de spelfoutjes naar de werkelijke bedoeling van de schrijfster moeten kijken (ben ik het óók mee eens).

  Maar mag ik dan hierbij de bescheiden vraag stellen:

  Waarom gaat het in 90 procent van deze reacties dan over spelfoutjes. Houd er dan mee op.

  Ik doe het bij deze.

  Ik vond je bericht echt prima en het leest als een trein, Narda. Punt.

  Liked by 1 persoon

 15. Met alles wat je de laatste tijd voor je kiezen hebt gehad, ben ik blij om te lezen dat je even gespaard bent van nachtdiensten.
  En spelling, bah, ik lees je blogjes toch graag. Met of zonder spelfouten!

  Like

 16. Volgens mij wel het laatste waar je je druk om hoeft te maken Narda… schrijf lekker van je af, wanneer en hoe jij dat wilt :-). Dikke knuffel en ik hoop/wens voor je dat je snel beter slaapt en zo een beetje echt kunt bijtanken!

  Like

 17. Hoe je in de ruimte van de dokter zit was voor mij alsof ik mijn eigen woorden zat te lezen. Weet je meis je hoeft echt niet altijd sterk te zijn he? Soms is emoties toelaten het sterkste wat je kan doen (en ergens weet ik zeker dat jij dat ook weet) Dikke knuffel, gewoon voor alles en omdat ik denk dat je hem kan gebruiken.

  Like

 18. Jeutje, wat een reacties! Goed dat je naar de huisarts bent gegaan. Je hebt inderdaad zoveel voor je kiezen gekregen, daar doen anderen jaaaren over. En je slaat je er goed doorheen, vind ik. Maar om er echt goed doorheen te komen is het belangrijk dat je slaapt. En dat kun je niet dwingen, helaas. Integendeel. Hopelijk komt het vanzelf weer goed. Je bent nu al blij met zes uur slaap; misschien zit daarin wel de truc.
  Spelling. Ik stoor me niet aan foutjes. (Behalve, en dat las ik hierboven ook ergens, wanneer mensen zich voordoen als schrijver en onzorgvuldig zijn) Maar ik kan me ook voorstellen dat je het vervelend vindt om ze (ongemerkt) te maken. Er is een goede site. Als je je daarvoor (kosteloos) inschrijft, krijg je elke werkdag een oefening toegestuurd van vier onderdelen. Kun je gewoon op je telefoon invullen, kost weinig tijd en is heel effectief. Er wordt duidelijke uitleg gegeven. Je scores worden bijgehouden, zodat je kunt zien hoe je ervoor staat: http://www.beterspellen.nl. Ik zou zeggen: probeer het eens.

  Like

 19. Lieve Narda goed dat je dokter Spruitje hebt bezocht. Kan ik nog een voorbeeld aan nemen. Fijn dat je even verlost bent van nachtdiensten dat scheelt weer een hoop energie(die je niet hebt op dit ogenblik). Ik lees nog steeds graag bij je over het wel en wee van het leven. Zo kan ik je een beetje volgen omdat ik je niet dagelijks spreek. Vanuit de Beemster geef ik je een warme liefdevolle knuffel! Groetjes aan je mams Rem en Kyl XXXXX

  Like

 20. Jeetje ja ik lees ook vaak bij mensen taalfouten ook bij mezelf. Vaak schrijf ik uit mijn hart zonder soms eerst goed de spelling te bekijken. Bij jou vind ik het totaal niet storend. Bij sommige bloggers wel eens. Maar ben zelf ook niet zonder fouten. Merk wel dat alle mailtjes die ik voor de krant krijg tegenwoordig ik zorgvuldig door moet lezen want het wemelt van de fouten. Zelf lees ik mijn stukken die ik schrijf voor de krant altijd hardop even. Dan hoor ik beter of de zinnen lopen en waar de fouten staan.

  Like

 21. Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Niets! Mij hebben die foutjes nooit gestoord in elk geval. Ik heb voor wat betreft die d, t en dt misschien nog een handige tip: (je mag ‘m meteen vergeten hoor!) als je twijfelt bij een bepaald woord, vervang het woord dan door ‘zeg’ of ‘hoor’. Bijvoorbeeld: bedoelen. ‘Je bedoelt’ is met een t omdat ‘je hoort’ of ‘je zegt’ ook met een ‘t’ is. Nogmaals: je mag ‘m direct vergeten, die tip, maar het kan handig zijn. En verder geniet ik van je blog.
  Fijn dat je voorlopig van die nachtdiensten af bent. En met dat slapen komt het ook heus wel weer goed hoewel ik moet zeggen: op een bepaalde leeftijd krijgen vrouwen van die klachten die allemaal zo vaag zijn dat het maar met één ding te maken kan hebben: hormonen! Slaapklachten horen daar helaas ook bij. De hele dag gapen en dan uiteindelijk klaarwakker in bed liggen, vreselijk!

  Like

  • Dank voor de tip.
   Weet je, ik ben lid geworden van dat blad ‘Schrijven’, dus een dezer dagen ontvang ik daarbij, als welkomst cadeau een spelboek. En ik heb me aangemeld bij ‘Beter spellen’, maar die site werkt niet zo fijn nog op mijn telefoon. Komt goed, leuk dat je er weer even bent.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s