PC 1/12 de Kameleon

IMG_6200.JPG

Ik doe dit jaar mee aan de nieuwe “photo challenge” van Nachtbraker.
De opdracht? Een “beeld van een beeld”, en dat 12 maanden lang. Het maakt niet uit waar de foto genomen is, of in welke omstandigheden, zolang het maar gaat om een foto van een object dat valt onder de categorie “beeldhouwkunst”. Het is uiteraard de bedoeling dat je de foto voorziet van wat beknopte uitleg. Zin om meer beelden te zien? Kijk dan even bij http://nachtbraker.wordpress.com

IMG_6191.JPG

In de Zaanstreek zijn een aantal bekende schrijvers geboren.
Vandaag wil ik het beeld laten zien van ‘de Kameleon’.
Hoeveel jongens en meisjes hebben vroeger niet de boeken verslonden over de avonturen van Hielke en Sietse Klinkhamer?
Wij leenden ze altijd van ons buurmeisje die haar hele boekenkast er vol mee had staan. Ook Remco heeft nog een doos vol op zolder liggen.

IMG_6198.JPG

De schrijver van deze spannende boeken was Hotze de Roos. Hotze was in Friesland geboren maar is in de jaren dertig van de vorige eeuw naar Krommenie verhuist. Hij heeft onder andere op de Lijnbaan gewoond, maar volgens mij ook op Krommeniedijk.
Zijn boeken spelen zich weliswaar af in Lenten, een fictief plaatste in Friesland, maar hij gebruikte elementen uit zijn eigen woonomgeving.

IMG_6190.JPG
De molen de Woudaap die een rol speelt in de vele verhalen bestaat ècht en staat op loopafstand van ons huis, evenals het mooie beeldje wat een toepasselijk plek heeft gevonden voor de boekwinkel van Krommenie.

IMG_6194.JPG

IMG_6196.JPG

IMG_6193.JPG

In 1980 kreeg Hotze de Toos een zilveren pen cadeau van leerlingen op een lagere school die gek waren op de verhalen over De Kameleon en niet konden begrijpen dat De Roos nooit een literatuurprijs had gewonnen.
Op de vraag van de leerlingen aan Hotze of de avonturen van Hielke en Sietse zich in Terherne had afgespeeld antwoordde hij: “Het zou in Terherne gespeeld kunnen hebben”. Mede door deze uitspraak van de schrijver ontstond in Terherne een groep die zichzelf “vrienden van de Kameleon” noemden, en het plan opvatten om een dorp te laten verrijzen waarin de boeken over De Kameleon tot leven kwamen. Op 29 maart 1994 werden de plannen voor het dorp gepresenteerd. Ruim drie jaar later werd het dorp geopend voor het publiek.

IMG_6192.JPG

De tekst op de plaquette op het voetstuk luidt:
Vijftig jaar geleden begon Hotze de Roos in Krommenie met het schrijven van zijn alom gewaardeerde serie boeken over de Kameleon. Sinds 1948 zijn 60 titels verschenen, en zijn er meer dan 13 miljoen exemplaren van verkocht. Annemie de Wit uit Zaandam maakte dit fraaie beeld dat uit waardering voor het werk van Hotze de Roos is onthuld door Hielke en Sietse Klinkhamer en de heer Dr. R.L. Vreeman, Burgemeester van Zaanstad.
H. de Roos Stichting
10 oktober 1998

.

Op 15 oktober 1991 is Hotze de Roos op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden.

In 2003 en 2005 werden twee films gemaakt over De Kameleon. Hierin zien we allerlei personages uit de boeken terug: natuurlijk Sietse en Hielke en hun ouders, maar ook Gerben Zonderland, Kees van de Woudaap en veldwachter Zwart. Vooral de eerste film, De schippers van de kameleon, is gebaseerd op de boeken. Alleen het vriendje van de tweeling, Cor, is veranderd in een meisje: Esther. In de tweede film, De Kameleon 2, hebben de filmmakers veel van het verhaal zelf bedacht. De films zijn deels opgenomen in Terherne, maar ook in IJlst, Eanewoude en West-Friesland.
Nadat wij met neef en Kylian (toen 6) de film hadden gezien zijn we natuurlijk ook een keertje met ze naar kameleondorp geweest.

Tot zover mijn beeld van de maand. De volgende keer wil ik wat vertellen over het beeld van Keteltje. (Cor Bruijn)

Advertenties

29 gedachtes over “PC 1/12 de Kameleon

 1. Staat me ergens wel vaag bij dat ik er ooit iets van in huis had voor de kinderen, zelf niet gelezen dus maar de naam zegt me natuurlijk genoeg.
  Prachtig beeld hebben jullie daar, het is helemaal duidelijk wat het voorstelt en daar hou ik van;-)
  De “schippers” lijken ook niet vies te zijn van een pilsje;-)

  Like

 2. Leuke challenge en leuke foto’s, moeten de foto’s speciaal voor de challenge gemaakt zijn? Of mogen het ook oudere foto’s zijn?
  De challenge is waarschijnlijk toch niets voor mij want ik ben niet zo van een verhaaltje bij het plaatje.

  Like

 3. Die boekjes zijn tegenwoordig goud waard. Niet alleen nu, vroeger ook 😉
  Leuke challenge waar ik zomaar aan mee zou kunnen doen, want je hebt er geen fototalent voor nodig.
  Liefs Kakel

  Like

 4. Pingback: PC 1/12 – De Worstelaars | Adam op Verkenning

 5. Mooi stuk over Hotze. Ik ben al zo vaak langs dat beeld gefietst. Het staat voor het huis van Hotze (of een van de huizen waar hij woonde).
  Keteltje in de Lorzie zal je wel weten te vinden he? De klompjes zwaaien je al tegemoet 🙂

  Eigenlijk missen we nog een pinkeltje op het Dick Laanplein. Toch eens een mailtje aan wijden.

  Like

 6. Pingback: PC/3-12 Beeld van geen beeld: Herman Gorter | Beaunino

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s